onsdag den 28. november 2012

På fisketur / I forskningens tjeneste.

Igår stod vi tidligt op, fordi vi skulle afsted på "fisketur" til den lille by Norfork 2 1/2 times kørsel herfra. Vi var lige forbi uni, for at hente et par store køletasker på vejen. Det var en flot tur, koldt men solskin og blå himmel. Norfork ligger halvvejs gennem Arkansas nogenlunde på højde med Fayetteville. Vejen førte os gennem de velkendte Ozark Mountains til en kæmpe dæmning ved Norfork Lake.


Norfork Lake bag dæmningen.

Her ligger et af USA´s største dambrug, hvor der opdrættes ørreder til udsætning. Steffen havde fået lov til at komme og hente 250 små 2 grams ørreder til sin forskning. Vi ankom i deres frokostpause, så der var ikke et øje, da vi kom. Vi benyttede tiden til at se os omkring ved dambruget og floden, og spiste så frokost oppe ved dæmningen. Så fandt vi først en meget venlig og snakkesalig sekretær, der fortalte om stedet, og derefter en medarbejder som fangede fisk til os.


122, 123, 124, 125.....ca.

De blev fyldt i vores medbragte pink affaldssække, fik pustet noget oxygen ned ovenpå vandet, og så blev sækkene omhyggeligt forsejlet med elastikker og puttet i vores medbragte køletasker. 125 fisk i hver, sådan ca. Der gik ørreder i forskellige størrelser i de forskellige bassiner, fra bittesmå til nogle store krabater. Sjovt at se dem så tæt på. De mellemstore sprang i vandet.


Floden, hvor børn kunne øve sig i at fiske, fyldt med gydende ørreder.

Dambruget har også undervisning af skoleelever, som kommer og studerer fiskene. Ved siden af løber en flod, hvor de havde lavet fine broer og afsatser, hvorfra man kunne fiske. Her kan unge mennesker under 16 stå og øve sig i at fange med flue, men man skal kaste alt ud man fanger, det er kun til øvelse. Fiskene stod nærmest i kø her, ikke fordi dambruget sætter ud her, men fordi der bare er mange her!

Hjemturen til campus føltes længere end udturen. Sådan en tur ville man ikke lige tage derhjemme, ville man? 2 1/2 time hver vej, det er jo lige som, hvis vi tager i sommerhuset og tilbage! Afstandene føles bare anderledes herovre, når landet er så stort.

Og nu til noget helt andet:

Da vi havde været her et par uger meldte trangen sig. Trangen til RUGBRØD. Vi havde fundet skiveskåret rugbrød et sted, men det så ikke så spændende ud. Så jeg besluttede mig til at bage selv. Fandt rugmel i Ozark Natural Store, men skårne rugkerner havde de bare ikke. Jeg fandt skårne havrekerner, og besluttede mig til at gøre forsøget. Jeg researchede lidt på opskrifter på nettet, tog lidt her og der, og startede helt fra start med at lave en surdej over 2 dage, og så 2 dage mere til langtidshævning. Vi synes det blev rigtig godt, og hermed er et nyt brød født! I får lige opskriften.


Det nyfødte brød !

Gry´s Havre-rugbrød:

Surdej :
1. dag : 80 gr. rugmel blandes med 1 dl. lunkent vand. Står et døgn med film løst over.
2. dag : dejen blandes med 80 gr. rugmel og 1 dl. lunkent vand og et mikro-nip tørgær, står 1 døgn igen.

Surdejen er nu klar til brug. Hvis den ikke skal bruges nu, opbevares den i køleskab. Pas på, den vokser!

Dej :
3. dag :
600 gr. (ca. 12 dl.) rugmel
surdejen
2 ss groft salt
6 dl. vand
blandes i en skål, hæver under løs film/viskestykke 1 døgn

4. dag :
2 dl. surdej tages fra og sættes i køleskab (så kører det bare, start herfra næste gang, du bager)
300 gr, (ca. 5 dl) skårne havrekerner (eller rugkerner, eller andre kerner / frø)
3-4 dl. lunkent vand
blandes, hæver i rugbrødsform (28cm) mindst 6 timer.

Glat med lidt vand på hænderne. Drys evt. med sesam, græskarkerner, gryn, frø.
Bages 1 t. 40 min. på nederste rist. 175 gr. C ( 350 gr. F).

God fornøjelse !

Ingen kommentarer:

Send en kommentar