tirsdag den 6. august 2013

Yellowstone National Park - be bear-aware!

Efter Salt Lake City gik turen nordpå igen. Vi skar gennem et hjørne af Idaho, dernæst Montana for at komme ind i Wyomings nordligste hjørne, hvor Yellowstone ligger. Yellowstone er USA´s første og største nationalpark. Den er enorm, dækker et område på størrelse med Fyn. Den er kendt for sine geysere, boblende mudderhuller, farvede vandhuller og en stor mængde vilde dyr.

Vi boede to nætter på campingpladsen i Canyon midt i parken. (Yellowstone har sin egen "Grand Canyon.) Dernæst 2 nætter på campingpladsen i Grant Village i den sydlige del. Her skulle vores lånte 6-mandstelt (som ikke har været i brug i 17 år) stå sin prøve. Vi havde imprægneret det hjemmefra, der var kun et indertelt, og det var vist heldigt. De første tre nætter regnede det ret kraftigt med lyn og torden, og der var kun mindre vandskader, som tørrede i løbet af dagen.Det var ret koldt om natten, så den første nat sloges vi vist alle med kulden. Der var omkring 5 grader, brrrr. Men om dagen var det dejlig varmt, omkring 30 gr., så det hjalp på det.

Når man kommer til Yellowstone, kommer man uvægerligt til at tænke på Norge. Der er bjerge med sne på toppen, floder, søer og grantræer. Men der er meget mere, som slet ikke ligner Norge. Yellowstone ligger bogstavelig talt på en vulkan, som har været i udbrud millioner af år siden. Det er disse udbrud, som har formet landskabet, som det ser ud i dag. Mange steder ved de utallige geysere og boblende kilder er der direkte forbindelse til jordens indre. Der er aflejringer af forskellige mineraler rundt om geyserne, og søerne ved geyserne har mange forskellige farver pga de forskellige mikroorganismer, som lever i vandet. Det er meget specielt. Vi kørte ud fra campingpladsen på ture, hvor vi gik vandreture fra forskellige steder. Vi så store mængder bison-okser, kronhjorte, dyr, egern og de sjoveste små jordegern (Chip og Chap). Og ja, vi så også EN bjørn lunte ind i mellem træerne.

En ting som også er meget speciel for Yellowstone er, at der er en hel del bjørne, både Grizzly-bjørne og sorte bjørne. Der er særlige forholdsregler, man skal følge, når man camperer. Man skal hele tiden sørge for, at al mad og toiletsager er låst inde i bilen, når man ikke bruger det. Man må under ingen omstændigheder have disse ting i sit telt, da lugten tiltrækker bjørne. Bjørnene er som sådan ikke aggressive overfor mennesker, men de kan blive meget farlige, hvis de bliver overrasket. Hun-bjørne vil også blive meget vrede, hvis man kommer imellem dem og deres unger.Hvis man møder en bjørn i skoven, skal man IKKE løbe, da det provokerer dens instinkt. Man skal stille og roligt bakke, og evt. smide sig fladt på maven og spille død.
Der havde været observeret bjørne på campingpladsen 2 nætter, før vi kom, og bjørneberedskabet var aktiveret. De skulle forsøge at lokalisere dem og gelejde dem væk fra pladsen.

Det var lidt spændende at gå til ro. En "Ranger" havde fortalt os, at hvis vi hørte en bjørn kradse på teltet eller lunte rundt udenfor, skulle vi begynde at snakke stille og roligt og evt. højere og højere. Vi måtte ikke skrige og gå i panik. Så vi aftalte, at hvis nogen hørte noget, skulle de vække de andre.
Natten var rolig, men ved 6-tiden om morgenen syntes Emily, hun hørte en bjørn. Vi begyndte at snakke, men det var vist en and i stedet. Heldigvis.


































Ingen kommentarer:

Send en kommentar